Friday, May 10, 2024

Uenighed om vold avler vold i Gaza

Kan vold og bomber bruges til at løse konflikten i Gaza? Ja, mener Otto Rühl, der er på Israels side. Nej, mener Fathi El-Abed, er på Palæstinas side. Debatten på eftermiddagens chat var livlig.

AF: Barbara Christensen

Stemningen var langt mindre hadsk end i Gaza-området, da to repræsentanter fra henholdsvis Israel og Palæstina i eftermiddags chattede med DR´s brugere.

Men fronterne var trukket skarpt op. Mange af spørgsmålene fra brugerne handlede om, hvorvidt bomber og raketter kan skabe fred og forsoning.

Hvis det havde været i Danmark
Et af argumenterne fra Israels side for at bombe i Gaza er, at Hamas skal standse deres raketter mod Israel.

Men hvordan kan man tro, at der vil blive mindre modstand mod Israel, når Israel i den grad overreagerer mod tilfældigt affyrede raketter? Spurgte en bruger.

Det fik Otto Rühl, der er formand for Dansk-israelsk Selskab helt frem på stolen.

– Jeg håber sandelig, at den danske regering ville reagere, hvis Helsingør blev angrebet dag ud og dag ind med det, du kalder “tilfældigt affyrede raketter”. Disse raketter skal væk – og de steder, hvorfra de affyres skal ødelægges, skrev Otte Rühl.

Palæstinensere kan ikke knækkes
Men vold vil aldrig være en løsning på konflikten, mente en bruger. Han spurgte derfor formanden for Dansk-palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed, om, hvad der skal til, for at de to parter indser, at vold intet fører til.

– Israel skal indse, at selv når det bruger de tungeste våben, vil de på ingen måde og aldrig knække det palæstinensiske folks vilje og håb om selvstændighed og frihed. Det har de forsøgt i flere årtier, og i forhold til Gaza vil de aldrig kunne knække de 1,5 millioner palæstinensere. Heller ikke selv om Israel bombede og erobrede hver en centimeter af Gaza, skrev Fathi El-Abed.

Israels dilemma
Men vil de eskalerende kamphandlinger ikke blot fører til en øget opbakning til de palæstinensere, der ønsker en væbnet konflikt med Israel? Vold avler jo mere vold, eller regner Israel med permanent at kunne stoppe raketangrebene fra Gaza? Spurgte en anden bruger.

– Israels regering sidder virkelig i en dilemma-situation: For rigtigt: Disse angreb fører selvfølgelig til øget had – men måske kunne de faktisk også føre til, at palæstinenserne i Gaza begynder at spørge sig selv, om de ikke hellere skulle stoppe angrebene på Israel og komme i gang med at opbygge deres land. Nogle vil sige, at det er en meget naiv tankegang. Det vil jeg synes er meget diskriminerende over for palæstinenserne. Hvorfor skulle de ikke også ønske fred?, svarede Otte Rühl.

Læs hele debatten http://drchat.medieteknik.se/drchat/?chat_id=313&id_str=1231318141izkt&count=1&count=0

Kilder: DR

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles