Sunday, April 28, 2024

Medansvar for Gaza

Af: Christian Juhl
Fhv. medlem af Folketinget for Enhedslisten, Bindslevs Plads 12, Silkeborg

MELLEMØSTEN I årtier har Israel besat Vestbredden og Gaza.

Det berettiger dog ikke til Hamas’ brutale terrorangreb på Israel 7. oktober.

Men terrorangrebet berettiger omvendt ikke til Israels uproportionelle og voldsomme invasion og drab på titusindvis af civile i Gaza – inklusiv drab på mange civile på Vestbredden.

Det er ufatteligt, at Israels militær og efterretningstjeneste i årtier med stor præcision i nålestiksoperationer har kunnet eliminere kræfter, de opfattede som uønskede, nu brutalt bomber Gaza sønder og sammen og dræber et ufatteligt stort antal uskyldige civile i jagten på Hamas.

Det er meningsløst igen og igen at høre vores regering og højrefløjen ensidigt forsvare Israel, som om der er lighedstegn mellem demokratiske værdier og det, Israel repræsenterer. Hvis ikke man evner at rumme sorgen for både de israelere, der har mistet et familiemedlem, OG for de palæstinensere, der har mistet et familiemedlem, som dronning Margrethe formåede i sin nytårstale, bliver det meget svært at finde en løsning på konflikten.

Vi kommer aldrig terror og radikalisering til livs, hvis vi ikke forstår, at det, palæstinenserne reagerer på, er Israels systematiske apartheidpolitik og systematiske undertrykkelse af palæstinenserne. Konflikten startede, som FN’s generalsekretær udtrykker det, ikke 7. oktober.

Det dårligste middel mod Hamas er at tæppebombe civile i Gaza. Hver gang Israel dræber et menneske i Gaza, er der en bror, en søn eller en onkel, der risikerer at blive radikaliseret. Hver gang de lukker for vand, varme, mad og medicin, og hver gang de bomber hospitaler, skoler og boliger, risikerer de at flere bliver radikaliserede. Israel skaber med deres omfattende drab på civile flere Hamas-tilhængere – ikke færre.

Den bedste måde at fjerne Hamas og radikaliseringen på er at give palæstinenserne samme rettigheder som israelerne.

Regeringens og højrefløjens forsøg på at gøre Israels sandsynlige folkemord til en kamp mellem barbariske palæstinensere og demokratisk sindede israelere er manipulation.

Israel har som brutal besættelsesmagt i årtier undertrykt palæstinenserne.

Og vi har som land vendt ryggen til. Derfor har vi et medansvar for den ulykkelige situation, vi er vidne til i Gaza lige nu.

Og vores ansvar fortsætter, indtil den danske regering og Folketinget går aktiv ind i indsatsen for en varig våbenhvile og ret til eget land til palæstinenserne, så de kan have mulighed for at leve fredeligt side om side med deres naboer.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Kilder: Midtjyllands Avis

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles