Sunday, May 19, 2024

MINDET OM EN PALÆSTINENSISK DRØM – YASSER ARAFAT INTERNATIONAL AIRPORT I GAZA

Lige nu ligger lufthavnen delvis i ruiner, men var mere end et byggeprojekt – den var et symbol på palæstinensisk frihed. Og det kan den blive igen, håber nogle centrale personer fra dengang for knapt 25 år siden – herunder lederen af byggeriet og den første pilot. der landede der.

– oversat og redigeret af Marianne Risbjerg Thomsen, baseret på artikel af Hind Khoudary, datter af en af de ansvarlige for byggeriet, i Al Jazeera.

”Klokken var 7 om morgenen den 2. juni 1996 i Kairo, da flykaptajn Zeyad al-Bada modtog et overraskende telefonopkald fra lederen af den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO, Yasser Arafat.
Arafat fortalte al-Bada, dengang en 39-årig palæstinensisk flykaptajn og Arafats personlige pilot, at han ville være den første til at lande i den nybyggede internationale lufthavn i Gaza.
”Der var ingen luftkort, ingen radarer, Gaza lufthavn var ikke engang anerkendt globalt,” fortalte al-Bada, nu flyselskabets generaldirektør, til Al Jazeera.
Kairos internationale lufthavn nægtede imidlertid at oprette en flyveplan til Gazas internationale lufthavn. Dette dog kun indtil Arafat bad den daværende egyptiske præsident Hosni Mubarak om at gribe ind og beordre den egyptiske civile luftfartsmyndighed til at udstede en flyveplan til Gaza.
Al-Bada bekymrede sig for, om han ville lande på en “asfaltgade” snarere end en landingsbane af høj kvalitet. Hans hænder og ben rystede under flyvningen, og han brød ud i glædestårer, da han kom smertefrit ned til lufthavnen.
”Da jeg landede, så jeg folkemængder danse, jeg greb spontant et lille palæstinensisk flag fra Yasser Arafats skab og løftede det ud af vinduet og hilste på folkemængderne”
Al-Bada fløj 55 ture til forskellige destinationer ind og ud af Gaza International Airport efter dens officielle indvielse i 1998 som en del af Oslo-aftalen, indtil flyvningerne blev standset den 7. oktober 2000 efter stigende spændinger mellem Israel og Palæstina.
Lufthavnen blev ødelagt af israelske styrker under den anden Intifada i 2001, et palæstinensisk oprør mod israelsk besættelse. De, der arbejdede i lufthavnen i den palæstinensiske enklave – som har været under en israelsk-egyptisk blokade siden 2007 – husker deres stolthed over lufthavnens konstruktion og smerten over at den blev ødelagt for næsten 20 år siden.

EN LANDINGSBANE PÅ 45 DAGE
Arafat igangsatte lufthavnsprojektet i 1994; det lå lige uden for den sydlige by Rafah, nær grænsen til Egypten.
Hind Khoudary fortæller; Min far, Usama el-Khoudary, som var en palæstinensisk underleverandør af ingeniørtjenester, vandt udbuddet om at konstruere landingsbanen og området, hvor flyene er parkeret. Han bød lavt, et bud, der ikke gav ham fortjeneste.
”Usama var ligeglad med prisen på buddet, han ville være en del af Gaza International Airport, han ville være en del af denne historie” sagde hans kone og min mor, Marwa el-Khoudary, til Al Jazeera.
“Han var i 30’erne, da han vandt buddet. For at minimere udgifterne besluttede han at bygge landingsbanen på 45 dage, halvdelen af den forventede tid.
”Jeg tror ikke, jeg så ham i mere end en time i løbet af de 45 dage” mindedes min mor.
Projektet startede i begyndelsen af 1996 med ca. 150 arbejdere og kun fire køretøjer, der lagde omkring 3.500 tons asfalt pr. dag.
Saleen al-Atwneh, 66, var en af de asfaltarbejdere, der hjalp med at bygge landingsbanen.
Han fortæller Al Jazeera, at Israel havde forsøgt at stoppe bygningen af lufthavnen, blokeret materialer og forhindret køretøjer i at komme ind flyvepladsen, hvor der blev arbejdet dag og nat
”Vi arbejdede døgnet rundt, men vi var glade, det var en drøm vi skabte, med vores egne hænder” fortalte al-Atwneh Al Jazeera.
”Vi, asfaltarbejdere og ingeniører, var der for at fejre første gang et fly landede i Gaza International Airport”, sagde han. ”Flyet landede den første gang uden at lave en eneste revne i asfalten. Alle var så stolte af os!”
Åbningen af lufthavnen syntes at markere en glædelig bevægelse hen mod en palæstinensisk stat. Den blev kendt som Yasser Arafat International Airport.

ISRAEL ØDELAGDE LUFTHAVNEN I FLERE OMGANGE
Bulldozere tilhørende israelske styrkers rev første gang landingsbanen op i 2001 under den anden Intifada.
”Usama og jeg gik ud til lufthavnen om morgenen efter den israelske ødelæggelse, fortæller Hind. Vi var meget kede af det, men vi mistede ikke håbet. Min far og arbejderne fik hurtigt landingsbanen repareret igen.
Israelske styrker gennemførte imidlertid flere luftangreb i de efterfølgende år. Dette ødelagde til sidst fuldstændig både lufthavnen og landingsbanen.
Selvom mange mener, at Israel aldrig vil tillade Gaza igen at få en en lufthavn i drift, forbliver al-Bada optimistisk med hensyn til at genoplive denne palæstinensiske drøm, siden den er blevet opnået før.
”Jeg landede det første fly der uden faciliteter og hjælp til navigation i 1996,” siger al-Bada. “Jeg håber, at jeg igen vil flyve fra Gaza og ud i verden”.

Kilder: Palæstinaorientering
Læs artiklen her

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles