Friday, April 26, 2024

I ISRAEL FLYDER VACCINEN SOM BIBELSK MÆLK OG HONNING OG DE ULTRAORTODOKSE FÅR SÆRBEHANDLING

Sådan lød overskriften fra leder i Information 3. februar, hvor avisen havde sat sig for at kigge bag den angivelige solstrålehistorie som har fyldt nyhederne i mange lande. Vi bringer her nogle uddrag, da indenrigspolitiske forhold Israel har betydning for politikken overfor palæstinenserne.

En centralt afsnit lyder: ”De ultraortodokse tager generelt ikke gældende lov ret alvorligt, men åbent trods det statslige nedlukningspåbud skoler og seminarer, som det passer dem, bakket op af deres ledende rabbinere. Med det resultat, at smitten blandt ultraortodokse er tre gange så stor som deres procentdel af befolkningen. Og Yedidia Stern, kommentator i Israels største avis stiller det indlysende spørgsmål: Hvor længe skal Israel finde sig i det fripas, der er udstedt til denne middelalderlige version af jødedommen?”

– Af Ole Olsen

Tilbage til Corona, hvor halvdelen af borgere i Israel nu er vaccineret. Information skriver herom: ”Årsagen til dette vaccineeldorado er en aftale med de internationale leverandører om, at israelerne som betaling for den betydelige mængde vacciner blev forsøgskaniner for deres effektivitet, ved at leverandørerne blev fritaget for ansvar i tilfælde af drastiske eller ligefrem fatale bivirkninger”

Til trods for den omfattende vaccination er smittetrykket fortsat høj, hvilket iflg. lederartiklen kan tilskrives at mange i Israel, især unge og ortodokse, ignorerer de sundhedsfaglige opfordringer og nævner: ”Søndag (søndagen før 3/2, red) kunne israelerne følge tv-dækningen af to prominente rabbinere, der blev fulgt til deres grave af tusindvis af tilhængere, de fleste uden maske eller mundbind, uden at nogen greb ind – og i samme nyhedsudsendelse konstatere, at politiet jagtede en mand, der i strid med gældende opholdsforbud havde sat sig på en bænk i en tom park for at spise en sandwich”

Og videre skrives det i lederen, ”Det er ikke et særsyn, at de ultraortodokse får særbehandling: De er fritaget for militærtjeneste, deres skoler og seminarer – de såkaldte yeshivaer – får rundhåndet statsstøtte, og deres to politiske partier, Shas og Forenet Bibelsk Jødedom, er så godt som garanteret sæder i en hvilken som helst regering, da de som regel råder over de manglende mandater til et flertal”

Og for at vende tilbage til spørgsmålet stillet i starten om hvor længe fripasset til de ultraortodokse skal gælde: ”Så længe det er politisk opportunt, også selv om det koster liv. Opinionstal tyder dog på en grænse for den hensynsløse ageren – i hvert fald er 61 procent af vælgerne imod ultraortodoks deltagelse i en ny regering”

Kilder: Palæstinaorientering

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles