Tuesday, May 7, 2024

VALG I ISRAEL: DEN ARABISKE FÆLLESLISTE INDEHOLDER NU KUN TRE PARTIER. UNITED ARAB LIST ER BRUDT UD. NETANYAHU FISKER EFTER PALÆSTINENSISKE STEMMER

Et af de fire partier i den arabiske fællesliste (Joint list) har besluttet at bryde det samarbejde der ved seneste valg (i marts 2020) gav 15 mandater ud af Knessets 120. Årsagen skal bl.a. søges i værdipolitiske spørgsmål.

Samtidigt appellerer Netanyahu til de palæstinensiske vælgere i Israel for at forsøge at hente stemmer. Hans retorik har en helt anden lyd end ved det tidligere valg. Historien er fra Al Jezeera 4. februar.

– Af Ole Olsen

Politisk har de palæstinensiske vælgere i Israel gennem mange år i hovedsagen organiseret sig i egne partier, da de særlige forhold for palæstinensere fylder rigtig meget, både i Israel og for palæstinensere i de israelsk besatte områder. En del palæstinensere vælger dog at undlade at stemme, da de ser valgdeltagelse som en legitimering af Israel.

Ved sidste valg var de 4 arabiske/palæstinensiske partier i valgforbund, benævnt Joint List. Den bestod af partierne Hadash, Tall, Balad og United Arab List (UAL). Nu har sidstnævnte besluttet at gå selvstændigt til valg. Hovedforklaringen er øjensynligt, at UAL i høj grad er et parti baseret på traditionelle islamiske værdier, mens de øvrige partier enten er sekulære eller har rod i kristendom og (muligvis derfor) står for en mere ”moderne” værdipolitik.

UAL har fx været stærkt imod at formand for Hadash, Ayman Odeh, i Knesset har stemt for at gøre det lovligt at skifte køn og kønsidentitet. På sådanne spørgsmål ligger UAL, iflg. dets formand Mansour Abbas, tættere på konservative jødiske partier.

Det er uklart hvad splittelsen i joint List kan komme til at betyde for valgresultatet. De tre tilbageblevne partier satser på 10 mandater i alt, ved valget d. 23. marts. UAL, som nu går til valg alene, skal have stemmer til 4 mandater for at komme over spærregrænsen.

I den forløbne valgperiode har der iflg. artiklen været en del intern diskussion blandt partier i Joint List om hvordan man skal positionere sig. I et land hvor arabiske mandater regnes for at være mindre værdifulde end jødiske mandater og ofte bliver beskyldt for illoyalitet over for Israel er det en vanskelig balancegang at indgå i samarbejder.

Som noget nyt er Netanyahu ikke denne gang blandt de, som retter grove beskyldninger mod arabiske partier og kandidater. Har forsøger tvært imod at appellere til arabiske vælgere om at stemme på ham, da han er meget opsat på at få fremgang ved valget i marts.

Læs videre her

Kilder: Palæstinaorientering

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles