Sunday, April 28, 2024

BOSÆTTERVOLDEN HAR NÅET NYE HØJDER MED HUWARA

400 bosættere på Vestbredden angreb d. 26. februar den palæstinensiske by Huwara (7.000 indbyggere) tæt på Nablus og hærgede. Mindst 30 huse og over 100 biler blev sat i brand. En palæstinenser blev dræbt og andre blev tæsket med jernstænger og sten. Den israelske hær så på. Få dage tidligere blev to bosættere dræbt i byen.
Den voldsomme fremfærd fra bosætterne, som nogle har brugt ordet ”pogrom” om, har affødt meget kritik og krav om at bosættervolden stoppes. Den israelske finansminister, Bezalel Smotrich, har omvendt bakket op og sagt at byen bør udslettes (should be wiped out). Dette iflg. Al Jazeera 3. marts

– Af Ole Olsen

Fra USA og EU har der været skarp kritik af, at Israel ikke forhindrer bosætterne i at begå overgreb, og med krav om at Israel erstatter ødelæggelserne. De arabiske lande har generelt opfordret til at bosættermilitser bliver defineret og behandlet som terrorister.
Bosættervold er på ingen måde en ny foreteelse. Bosætterne har i årevis (på eget initiativ og ofte stiltiende bakket op af besættelseshæren) chikaneret palæstinenserne for at få dem til at forlade deres jord og landsbyer.
Ifølge FN (OCHA-humanitær organisation) var der været mindst 3.000 angreb fra bosættere fra 2010 til 2019. 22 palæstinensere er dræbt ved disse og over 1.000 blev såret, mens der blev registeret ca. 2.000 ødelæggelser af palæstinensisk ejendom. FN tilføjer at der i 2023 indtil nu i gennemsnit har været 3 angreb om dagen, mod 2 om dagen i 2022 og 1 om dagen i 2021 – så voldsom eskalation.
Ifølge en israelsk menneskeretsorganisation, Yesh Din, har de israelske besættelsesmyndigheder kun rejst sigtelser i 7 procent af angrebene og i kun 3 procent har det ført til en domfældelse af voldelige bosættere.

Læs mere: Israeli settler attacks against Palestinians by the numbers

Kilder: Palæstinaorientering som facebook-side

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles