Friday, May 10, 2024

SAUDI-ARABIEN: INGEN NORMALISERING UDEN EN PALÆSTINENSISK STAT

Saudi-Arabien synes ikke at ville gå ind i en normalisering af forholdet til Israel uden at en palæstinensisk stat bliver virkeliggjort. Emiraterne, Marokko, Bahrain og Sudan har tilsluttet sig de såkaldte Abraham Accords og normaliseret forholdet til Israel, som USA har presset på for.
Den saudiske udenrigsminister, Faisal bin Farhan Al-Saud, sagde 19. januar at ”sand normalisering og sand stabilitet bliver kun til virkelighed ved at give palæstinenserne håb, ved at give palæstinenserne værdighed”. Det ifølge Middle East Monitor 21. januar
– Af Ole Olsen
Emiraterne og Marokko indgik i 2020 normaliseringsaftaler med Israel. I Marokkos tilfælde skete som en slags modydelse til, at USA erklærede sig helt indforstået med at Marokko beholder det besatte Vestsahara – hvis fremtid ellers iflg. FN-beslutninger skal afgøres ved lokal folkeafstemning.
De fire lande med normaliseringsaftaler med Israel har undervejs tilkendegivet, at de mente at gjorde det lettere for dem at arbejde for den palæstinensiske sag over for Israel. Det har det seneste israelske valg næppe bekræftet dem i.
Den offentlige mening i arabiske lande er heller ikke med normaliseringsplanerne. Ifølge en undersøgelse fra et center i Qatar (refereret i artikel i nedenstående link) er over 80 procent i arabiske lande imod normalisering, mens kun et fåtal bakker op.

Surprise! Arab public gives Abraham Accords a big thumbs down

Folkelige manifestationer med støtte til palæstinenserne fyldte også meget ved det nylige fodbold-VM i Qatar. Her viftede fx spillere fra det sejrrige marokkanske hold med det palæstinensiske flag for at vise deres opbakning.
Udtalelserne ovenfor fra den saudiske udenrigsminister faldt i et interview med Bloomberg på det økonomiske topmøde i Davos. Heri blev kravet om en palæstinensisk stat tydeligt fremsat som betingelse for normalisering, jf. artiklen

Saudi Arabia: 'No normalisation with Israel without Palestine state'

Kilde: Palæstinaorientering facebook-side

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles