Friday, April 26, 2024

EU-BORGERFORSLAG: STOP SAMHANDEL MED BOSÆTTELSER I BESATTE OMRÅDER

Forslaget vil også ramme de israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder Vestbredden og Østjerusalem. Den indflydelsesrige interesseorganisation, European Jewish Congress, var øjeblikkeligt ude og beskylde forslaget for at ville delegitimere og ødelægge Israel. En repræsentant for den største israelske fredsorganisation, Peace Now, kalder EJC’s angreb for en forventelig reaktion fra bosætterne og den israelske regering, der som sædvanlig kaster om sig med falske beskyldninger om Israel-had og antisemitisme. Den israelske fredsbevægelse har i mange år opfordret til boykot af bosættelserne.

Af Christian Schönbeck

EU har utallige gange fordømt de israelske bosættelser og anser dem for at være i strid med international lov. Desuden betragter EU bosættelserne som værende en kæmpe forhindring for den to-statsløsning, som nyder bred international opbakning. Da Oslo-aftalen blev indgået i 1993 boede ca. 200.000 israelske bosættere i de områder, som var tiltænkt en palæstinensisk stat. Nu er der over 700.000 bosættere spredt ud over de besatte områder.

Trods EUs erklærede støtte til en to-statsløsning og fordømmelse af de israelske bosættelser, har EU aldrig grebet effektivt ind overfor den israelske bosættelsespolitik. Bosættelserne må ganske vist ikke nyde godt af de aftaler, der indgås mellem EU og Israel. F.eks. må EU-støttet forskning ikke involvere bosættelserne, og produkter fra bosættelserne er ikke omfattet af toldfritagelse.

Nu har en bred koalition af bl.a. menneskerettighedsorganisationer besluttet at gøre noget ved EUs passivitet overfor bosættelsespolitikken. Borgerforslaget ”Stop Trade With Settlements” vil pålægge EU at stoppe samhandel med ulovlige bosættelser i besatte områder. Hvis borgerforslaget får 1 million underskrifter fra EU-borgere, skal EU kommissionen tage stilling til forslaget.

Der er ingen garanti for, at EU-kommissionen vil vedtage forslaget. Der er betydelig risiko for at pro-israelske lande som f.eks. Ungarn vil nedlægge veto. EU-kommissionen har indtil videre heller ikke været venligt stemt overfor forslaget. Da forslagsstillerne i 2019 forsøgte at registrere borgerforslaget, blev det afvist af kommissionen. Denne afvisning blev i maj sidste år underkendt af EU-domstolen, og nu er forslaget endelig blevet registreret og har indtil videre samlet over 50.000 underskrifter.

Borgerforslaget kan læses og støttes på stopsettlements.org

Læs mere om borgerforslaget på nyhedsmediet EU Observer:
https://euobserver.com/world/154397

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles