PALÆSTINENSISKE SKOLEBØGER – DEN STØRSTE HINDRING FOR FRED?

EU har aldrig haft stor indflydelse i forsøg på at skabe fred i Mellemøsten, men i øjeblikket er det helt galt med EU’s prioriteringer. Dette i hvert fald ifølge et indlæg i EUObserver 15. september af Martin Konecny, som beskriver, hvordan EU bruger enorme kræfter på at forholde sig til de skolebøger som Selvstyret har autoriseret til undervisning.
På initiativ af den ungarske EU-kommissær vurderes det aktuelt i EU, om skolebøgerne bidrager til en hadefuld holdning til Israel – mens EU kun bruger få kræfter på at forholde sig de israelske politikker, som de palæstinensiske skolebørn oplever hvert eneste dag.

– Af Ole Olsen

Iflg. artiklen er det ikke tilfældigt at det er det ungarske EU-kommissionsmedlem som har taget dette initiativ. Den politiske leder i Ungarn, ViKtor Orban, er Israel-støtte om en hals og går generelt imod EU-kritik af Israel.
Der har tidligere være fokus på palæstinensiske skolebøger. Et amerikansk studie kiggede i 2013 på både palæstinensiske og israelske skolebøger og fandt, at der var nogenlunde lige store problemer på begge sider med at beskrive modparten på fjendtlig/hadefuld måde.
I den aktuelle gennemgang i EU ses der alene på de palæstinensiske bøger. Ud af 150 bøger har er der i gennemgangen peget på to med ”problemer” – som faktisk allerede er taget højde for i nyere udgaver, så ikke meget at komme efter.
Artiklens forfatter finder, at der er en hel del vigtigere sager som tiden i EU-kommission og udvalg kunne bruges på, fx reaktioner på de israelske bombninger maj i i Gaza. (Som nævnt i en tidligere artikel her på siden, må 180.000 skoleelever i Gaza gå i skoler hvor Israel anrettede skader under bombningerne i maj – og kan danne holdninger til Israel på dette grundlag, red.)
Forfatteren nævner også husnedrivningerne i Østjerusalem, igangsættelse af flere illegale bosættelser og blokaden af Gaza, som EU med større fornuft kunne engagere sig i.
Mon ikke forfatteren har en pointe – som kunne drøftes med regeringen og med EU-parlamentarikere?

Læs hele artiklen

Palæstinaorientering

Check Also

STOR DANSK BISTANDSPAKKE TIL PALÆSTINA – SKAL BLANDT ANDET SKABE JOBS FOR KVINDER OG UNGE

Aftalen omfatter ganske store beløb, men det er ikke helt klart i artiklen, om der …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!