Sunday, October 1, 2023

’JENIN, JENIN’ FORBUDT I ISRAEL, SE FILMEN HER

Den prisbelønnede dokumentarfilm ’Jenin, Jenin’ fra 2002 er efter 19 års juridiske kampe nu blevet forbudt i Israel. Filmen giver en stemme til indbyggerne i flygtningelejren i Jenin, som i april 2002 blev invaderet af israelske styrker. Store dele af lejren blev smadret, dusinvis af indbyggerne dræbt, og 4.000 gjort hjemløse.

Af: Christian Schönbeck

I april 2002 invaderede israelske styrker de større palæstinensiske byer i de besatte områder i den største militære operation siden 1967. Også Jenin blev invaderet. Mere end 1000 israelske soldater invaderede flygtningelejren i Jenin, som blev forsvaret af palæstinensiske grupperinger. Pga. den hårde modstand indsatte den israelske hær 80-tons tunge specialbyggede Caterpillar bulldozere, som jævnede de palæstinensiske huse med jorden.
Israel blev beskyldt for at have begået massakrer og krigsforbrydelser under det 8 dage lange angreb på flygtningelejren, og FNs sikkerhedsråd besluttede at nedsætte en undersøgelseskommission. Israel nægtede dog at give kommissionen adgang, og begivenhederne er aldrig blevet undersøgt.
Den palæstinensiske filminstruktør Mohammed Bakri sneg sig i ugerne efter angrebet ind i flygtningelejren og lavede filmen ’Jenin, Jenin’.
Siden filmen udkom i 2002, har der været adskillige israelske forsøg på at få den forbudt. Tidligere forbud mod filmen er blevet omstødt af den israelske højesteret, men nu er den igen blevet forbudt. Denne gang skyldes det en retssag anlagt af en israelsk soldat, som optræder i et par sekunder i filmen. Udover forbuddet mod filmen er filmens instruktør dømt til at betale ca. 500.000 kroner.
Som reaktion på den israelske dom har Det Palæstinensiske Filminstitut besluttet at frigive filmen, som kan ses her:

Kilder: Palæstinaorientering

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles