Friday, March 29, 2024

Israel tillader ikke coronavaccine til palæstinensere i besatte områder

TRODSER WHO

De fem millioner palæstinensere, der bor på Vestbredden og i Gaza eller er i israelsk fængsel, bliver ikke vaccineret. Kun israelske statsborgere inklusive de israelske bosættere på Vestbredden får vaccinen. Det er imod folkeretten, siger palæstinenserne.

Ifølge international humanitær folkeret må en besættelsesmagt ikke udsætte en befolkning for kollektiv afstraffelse.

Israel bliver det første land på kloden, der har vaccineret hele sin befolkning mod covid-19.

Sådan lyder det i i verdens mainstreammedier. 20 procent af israelerne er allerede vaccineret. Staten har fået særlig status som forsøgsland af medicinalfirmaet Pfizer. Og den danske statsminister Mette Frederiksen roser Israels vaccineprogram.

IKKE VACCINERET
Men ikke mange steder hører offentligheden om, at palæstinensere under israelsk besættelse og belejring ikke bliver vaccineret. De fem millioner palæstinensere, der bor på Vestbredden og i Gaza, er ikke blevet vaccineret og bliver det heller ikke foreløbigt. Kun de israelske bosættere på Vestbredden får vaccinen.

Indtil videre er 1735 palæstinensere døde af covid-19, og omkring 165.250 er konstateret smittede, oplyste FN’s sundhedsorganisation WHO i sidste uge.

Både Vestbredden og Gaza er plaget af fattigdom, ødelagte veje, kloakker, broer og hospitaler og er tæt befolket. Det øger risikoen for at blive smittet.

APARTHEIDPOLITIK
Ali Abed Rabbo, chef for afdelingen for forebyggende sundhed i det palæstinensiske sundhedsministerium, mener, at det er forbryderisk at nægte en hel befolkning vaccine mod en så smitsom sygdom.

– Jeg mener, at det er Israels ansvar som besættelsesmagt at sikre vaccinationer til den palæstinensiske befolkning, siger han til den britiske TV-station Sky News.

Han mener, at Israel handler i strid med folkeretten.

ER DISKRIMINERENDE
Den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO påpeger også, at det er ren apartheid, at heller ikke de anslået 4400 palæstinensiske fanger i israelske fængsler får tilbudt vaccinen i modsætning til de israelske indsatte.

Amnesty International tilslutter sig kritikken af Israel.

– Israels vaccinationsprogram understreger regeringens diskrimination over for palæstinensere. Der er næppe et bedre eksempel på, hvordan israelske liv bliver værdisat højere end palæstinensiske, siger Saleh Higazi, organisationens regionale direktør.

KUN TIL EGNE STATSBORGERE
Men den israelske regering svarer igen. Israel sendte i sidste uge 100 portioner vaccine afsted til Vestbredden som en form for “gestus”.

Israels sundhedsminister Yuli Edelstein mener, at Israel bør “tænke på sin egen befolkning”.

– Jeg tror ikke, at der er nogen i dette land, uanset hvad hans eller hendes synspunkter måtte være, der kan forestille sig, at jeg ville fratage en israelsk statsborger vaccinen og velvilligt give den til vores naboer, siger han til Sky News.

Han nævner, at 350.000 palæstinensere i Østjersalem vil få tilbudt vaccinen.

– Jeg tror, at vi har hjulpet vores palæstinensiske naboer meget tidligt i processen under denne sundhedskrise, herunder med medicinsk udstyr, medicin og rådgivning, tilføjede ministeren.

Yuli Edelstein fik selv vaccinen allerede i december sammen med landets premierminister Benjamin Netanyahu.

HELLER IKKE VACCINE TIL LÆGER
FN’s sundhedsorganisation WHO oplyser, at de israelske myndigheder har afvist en anmodning fra WHO om at hjælpe med til at levere vacciner mod coronasmitte til palæstinensiske sundhedsarbejdere, skriver den engelsksprogede netportal middleeasteye.net.

Næsten 8000 palæstinensiske læger skal være blevet smittet med covid-19.

Ifølge Gerald Rockenschaub, leder af WHO’s mission i det palæstinensiske område, har Israel afslået at hjælpe med henvisning til mangel på vacciner til sin egen befolkning.

NYE VACCINER
Palæstinenserne har i stedet for at vente på, at presset på de israelske myndigheder begynder at virke, indgået aftale med organisationen COVAX, der har som mål at sikre en fair fordeling af vacciner i hele verden, så også borgerne i de fattigere lande kan blive vaccineret. Ifølge aftalen leverer COVAX dog kun vacciner til 20 procent af den palæstinensiske befolkning.

Abed Rabbo fra det palæstinensiske sundhedsministerium siger til det britiske dagblad The Guardian, at han håber, at de første palæstinensere vil blive vaccineret engang i februar.

De palæstinensiske myndigheder har i sidste uge indkøbt den russiske vaccine mod covid-19, kendt som Sputnik V. Den første sending forventes at ankomme i begyndelsen af næste måned.

Det palæstinensiske udenrigsministerium udtaler, at Israel har ignoreret sine forpligtelser som besættelsesmagt og begår “racediskrimination mod det palæstinensiske folk”.

“Den palæstinensiske ledelses søgen efter vacciner andetsteds fritager ikke Israel for dets ansvar over for det palæstinensiske folk med hensyn til at levere vaccinerne”, hedder det i en erklæring.

MOD FOLKERETTEN
Ifølge international humanitær folkeret – den Fjerde Genève-konvention – som træder i kraft under væbnede konflikter, inklusive besættelser, skal en besættelsesmagt “yde beskyttelse til civile”. Ifølge konventionen udgør kollektiv afstraffelse af civilbefolkningen en krigsforbrydelse.

Artikel 33 i konventionen lyder: “Ingen beskyttet person kan straffes for en forseelse, han eller hun ikke personligt har begået”, og “kollektiv afstraffelse og alle tilsvarende generende tiltag eller terrorisme er forbudt”.

Kilder: Dagbladet Arbejderen

Læs videre i artiklen her

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles