Saturday, June 3, 2023

DEN LEDENDE MENNESKETSORGANISATION I ISRAEL KALDER NU ISRAELSK POLITIK FOR APARTHEID!

B’tselem, israelsk menneskeretsorganisation, siger nu for første gang direkte at ”This is apartheid”, og henviser til hele landet mellem Middelhavet og Jordandalen, altså både selve Israel og de israelsk besatte områder. Det sker i en netop udkommet rapport/positionspapir.
Heri gennemgås forholdene i 4 forskellige politisk-geografiske områder: Israel, Østjerusalem, Vestbredden og Gaza. Forholdene er meget forskellige, men i alle områder gælder, at den israelske regering bestemmer og har efterladt palæstinensere med meget begrænsede rettigheder

– Af Ole Olsen

I rapporten, som er omtalt i Politiken 12. januar, beskrives og kommenteres de forhold som B’tselem vurdere er apartheid (opdeling af mennesker i forskelligt niveau af rettigheder) under 4 overskrifter:
INDVANDRING – hvor kun jøder kan få tilladelse, mens fx palæstinensiske flygtninge nægtes at vende tilbage.
OVERTAGELSE AF LAND – hvor især bosættelserne tager palæstinensisk land, både på Vestbredden og i Østjerusalem. Men også i Israel giver lovgivning førsteret til jøder (jødiske formål), bl.a. når det gælder overtagelse af jord ejet af flygtninge eller jord som beduiner har haft som en slags ellers hævdvunden fælleseje.
PALÆSTINENSERNES MANGEL PÅ BEVÆGELSESFRIHED – med især blokaden af Gaza, hvor meget får lov at komme ud eller ind. Israel kontrollerer også bevægelsesfriheden på og ud og ind af Vestbredden
FORHINDRING AF POLITISK DELTAGELSE – hvor palæstinenserne i selve Israel nok har stemmeret, men hvor flertallet afviser samarbejde og forsøger at få arabiske politikere stemplet som illoyale. Hvad palæstinenserne i de besatte områder angår, står de uden indflydelse på de som overordnet bestemmer over deres vilkår – den israelske regering.
B’tselem forudser, med kendskab til politiske forslag, at graden af apartheid vil blive forsøgt forstærket, men lover at gøre sit til at bekæmpe den adskillelsespolitik, som det politiske flertal i Israel udøver.

Kilder: Palæstinaorientering

Læs videre i artiklen her

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles